TERAPIJA S POMOČJO KONJA🐴

PREDSTAVITEV

Terapija s pomočjo konja je ena izmed vej terapevtskega jahanja, zanjo pa je značilen celostni pristop k uporabniku, saj enakomerno posega in pozitivno učinkuje na vsa področja človekovega delovanja (motorično, kognitivno, socialno in čustveno).

Obsega aktivnosti in terapijo s konjem, na konju in ob konju in izhaja iz različnih pedagoških, psiholoških, psihoterapevtskih in socialno integrativnih pristopov.

 

Izvaja jo terapevt za terapije s pomočjo konja, namenjena pa je osebam s posebnimi potrebami.

 

 

Terapija s pomočjo konja je uspešna pri naslednjih motnjah:

 • motnjah v duševnem razvoju,
 • psihičnih motnjah,
 • motnjah vedenja,
 • govornih motnjah,
 • motnjah čustvovanja,
 • motnjah komunikacije,
 • posledicah spolnih zlorab,
 • slabovidnosti in slepoti,
 • težavah s sluhom in gluhoti,
 • motnjah avtističnega spektra,
 • pomanjkanju pozornosti s hiperaktivnostjo – ADHD,
 • specifičnih učnih težavah,
 • motnjah hranjenja,
 • motnjah senzorne integracije.

UČINKI TERAPIJE

 

Konj se je izkazal kot odličen motivator pri doseganju ciljev, ki si jih zastavimo glede na posameznikove primanjkljaje in njegove sposobnosti.

 

Ob živali se lahko z osebo s posebnimi potrebami pogovarjamo, krepimo njen govor, jo učimo osnovnih življenskih principov, uporabnik pa tako osvaja znanje skozi igro in si obenem razvija sposobnost vztrajnosti, pozornosti ter koncentracije.

 

Udeleženci terapije se ob opazovanju in dotikanju konja učijo telesnih regij konja in jih povezujejo s sestavnimi deli svojega telesa, spoznavajo konjev značaj, opazujejo kje živi, kako se spreminja skozi letne čase, s čim se prehranjuje, kakšen je njegov odnos do drugih konj v čredi, spoznavajo opremo za jahanje, …

Ob pripravi konja na jahanje (sedlanju in uzdanju) spoznavajo in prepoznavajo različne materiale (koža, usnje, lesena krtača, plastična krtača, kovinsko strgalo, …).

 

Ob vpenjanju in zapenjanju priponk in pasov, zavezovanju in odvezovanju različnih vrvi pa si krepijo fino motoriko in jačajo logično mišljenje.

 

Pri jahanju uporabnik usmerja konja s sediščem in težiščem, z vajetmi in z nogama. S tem si krepi samozavest, saj sam vodi tako veliko in močno žival. Pogled s konjevega hrbta mu omogoča drugačno perceprijo njegove neposredne okolice.

 

Konj in konjevo gibanje daje občutek pomembnosti in zadovoljstva, saj na konjevem hrbtu opravljajo različne naloge.

 

Pri jahanju si krepijo splošno kondicijo in se igraje naučijo novih spretnosti.

 

TERAPEVTSKA EKIPA

 

TPK izvajamo v Konjeniškem klubu Celje, jahalnem klubu z najdaljšo tradicijo poučevanja jahanja v Sloveniji. Imamo ograjeno, pokrito jahalnico ter dve večji zunanji jahališči.

Našo terapevtsko ekipo sestavljamo terapevtka, vodnik konja in terapevtski konji (naši štiri nožni sodelavci so trije; 18 letna kobila Sera, 19 letni kastrat Lazure in 11 letni kastrat Čar – vsi konjiči so super karakterja in ujahani do nivoja A4 (po pravilniku FEI za dresuro).

 

OPREMA IN PRIPOMOČKI

 

Oprema

Pri terapiji s pomočjo konja se uporablja bodisi sedlo ali terapevtska ročka, glede na uporabnika. Obvezna je čelada. Uporabljamo tudi prilagojena sedla, prilagojena stremena, prilagojene vajeti in zaščitni jopič.

 

Pripomočki

Glede na vrsto uporabnikov oziroma ciljev, ki jih želimo doseči pri terapiji, se uporablja cela vrsta pripomočkov; poligon (uporaba različnih stožcev, stojal za natikanje obročev, kavaliete …), žoge različnih barv in velikosti, obroči, palice, trakovi, kocke, simboli, kartice z barvami, števili, črkami, slike in fotografije, sestavljanke, pobarvanke, igra spomin, plišaste in druge igrače, pripomočki za nego konja…

 

OSTALE INFORMACIJE:

 

Terapije so samoplačniške, ena terapija traja 30 minut, izvaja se v večini individualno.

 

Po potrebi imamo na voljo tudi pomočnika terapevta (za asistenco in varnost pri gibalno oviranih uporabnikih oz. glede na potrebe posameznikov).

 

 

Dodatne informacije dobite pri terapevtki:

 

Nina Korošec Mladenović

nina.korosec@mladenovic.si

041 804 191

 

 

Deja Kučer