Konjeniški klub Celje je klub z dolgoletno tradicijo. S svojo dolgoletno uspešno dejavnostjo je zelo pozitivno vplival na celotni razvoj konjeništva v Sloveniji. Konjeniški klub Celje je vzgojil vrsto odličnih tekmovalcev, ki še danes sodijo v sam vrh konjeniškega športa v Sloveniji.

 

Leta 1945 je bil najprej ustanovljen Klub za konjeniški šport Savinja. Klub je sprva uporabljal hleve na bivšem, takrat v Celju zelo znanem Zelenem travniku. Prvi člani kluba so takrat za jahanje uporabljali konje iz vrst takratne vojske, s tem pa je bila dosežen začetni namen – v klub so privabili vse večje število mladih jahačev. Število članstva se je močno povečalo in prvi uspehi so bili tu. Zelo dobro zastavljeno delo v novem klubu je omogočilo prve uspehe, ki so jih dosegli mladinci Peter Četina, Polde Mraz in Zmagoslav Herman. Prve tekme v preskakovanju in galopskem jahanju so potekale že leta 1947.

 Konjeništvo je z leti širilo svoje pripadnike tudi v ostalih krajih. Leta 1949 so Celjani na svojem osrednjem športnem prostoru na Glaziji pripravili slovenski nastop najboljših klubov. Tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz Ljubljane, Ljutomera in Maribora. Po tem tekmovanju so Celjani gostovali tudi v ostalih krajih in dosegali odlične rezultate.

 Do leta 1952 so člani celjskega konjeniškega kluba gostovali v tujih prostorih in hlevih. Leta 1952 pa so bili postavljeni trdnejši pogoji za delo. Pod predsedstvom Franja Miheliča je klub pridobil primerne prostore, stavbe in zemljišče ob Mariborski cesti. Klub je v novem okolju in na svojem prostoru lahko tudi bolje organiziral prireditve. Pripravili so prve standardne ovire in organizirali prvi javni uradni turnir 20. junija 1954. delo kluba je bilo tudi gospodarsko uspešno, zato je prejel leta 1957 plaketo Konjeniške zveze Slovenije za uspešno gospodarsko osamosvojitev. Po tem letu so se jahači celjskega kluba redno udeleževali republiških in državnih tekmovanj, njihovi uspehi pa so v klub privabljali mlade tekmovalce.

 Rekord desetletja

Mladi tekmovalci celjskega konjeniškega kluba so že leta 1963 začeli z obdobjem večjih uspehov. Ivek Bizjak je tega leta na republiškem prvenstvu v preskakovanju višinskih ovir osvojil naslov prvaka in postavil nov rekord. S konjem Sedefom je preskočil 190 cm. Ta rekord ni bil premagan vrsto let.

Takratni uspehi:

  • Matjaž Čik je s Sedefom postal dvakratni mladinski prvak
  • Leta 1967 so Celjani osvojili prvi moštveni mladinski naslov Jugoslavije
  • Leta 1971 je bila Eva Zaveršnik s Kobro republiška in državna prvakinja in druga na Balkanu
  • Leta 1971 so Eva Zaveršnik na Kobri, Branko Špeglič na Legendu in Branko Beltram na Zmiji osvojili ekipno drugo mesto na državnem mladinskem prvenstvu Jugoslavije
  • Leta 1972 je Franček Mesarič z Legendom v članski konkurenci osvojil 2. mesto na republiškem prvenstvu, zmagal na turnirju v Lipici in bil 2. v turnirju v Novem Sadu

 Društvo pa ob svoji tridesetletnici leta 1974-1975 pridobi nove, moderne prostore v Škofji vasi, kjer klub deluje še danes. Z nastanitvijo v Škofji vasi je klub pridobil ustrezne razmere za bodoče delo in razvoj. Po nekajletnem zatišju so se znova pojavili uspehi.

Konjeniški klub Celje je po tem obdobju pridobil vrsto novih tekmovalcev, ki so še naprej nizali uspeh za uspehom.